Eloi Hernàndez i Mosella

Eloi Hernàndez va néixer el 26 de setembre de 1987 a Fonollosa, d’on n’és l’alcalde des del 2015, un municipi del Bages de poc més de 1.500 habitants. Des del 2021, és també el president del Consell Comarcal del Bages, i ara ha assumit el càrrec de vicesecretari general de Coordinació Institucional de la nova executiva d’Esquerra Republicana.

Va estudiar Ciències Polítiques i, posteriorment, va fer el màster per ser professor de secundària, una feina que no ha exercit mai, malgrat que hagi estat una vocació latent. Es defineix com a un enamorat del teatre i la música, dos hobbies – que ell entén gairebé com a formes de vida – que manté vius juntament amb la seva tercera passió, la dedicació a la política.

1. Amb només dinou anys va entrar a l’equip municipal d’Esquerra Republicana de Fonollosa, del qual va esdevenir alcaldable quan tenia vint-i-tres anys. “Va ser un relleu natural i gens buscat, van confiar en mi”. Després d’una primera legislatura com a regidor, amb vint-i-set anys va ser escollit alcalde de Fonollosa, una feina que viu amb passió i dedicació absolutes. “Treballar per ajudar a la gent és molt satisfactori, i en l’àmbit municipal això adquireix el màxim sentit, sobretot quan projectes una idea que acaba resolent un problema als teus veïns”, explica Hernández.

2. Un cop acabat el grau en Ciències Polítiques va cursar el màster per ser professor d’institut, tot i que mai va arribar a treballar com a tal. Abans de dedicar-se plenament a la política va estar al teatre Kursaal de Manresa, on feia tasques molt diverses i com a personal de sala. Combinant aquesta feina també va entrar a treballar com a actor professional en una companyia de teatre familiar de Lleida. En només un any van fer 140 actuacions en una gira que va recórrer tot l’Estat.

3. De fet, el teatre – juntament amb la política – és una de les grans passions d’Hernàndez. Quan va entrar com a regidor va deixar d’actuar de forma professional, però mai ha deixat de fer-ho com a passatemps. Encara avui gaudeix enormement del teatre i, justament, aquesta tardor ha estrenat ‘El nom’, a Calaf.

4. “Estimo altament el meu municipi i me’n sento molt orgullós, sempre que puc ho dic arreu”. Així parla Eloi Hernàndez del seu poble, Fonollosa. Aquest és un dels motius que sempre l’ha empès a implicar-se tant en la política local, una oportunitat per millorar la vida dels seus veïns i veïnes. Fonollosa, a més, és un municipi que també inclou els pobles de Camps, Canet de Fals, Fals i Fonollosa, dels quals n’és alcalde des del 2015.

5. Va viure el referèndum de l’1-O com a alcalde de Fonollosa, un dels municipis on la Guàrdia Civil va carregar amb més duresa. Una setantena d’agents van aparèixer en una mesa electoral on tan sols votaven unes 250 persones. “El referèndum va ser el moment més impactant que ha viscut la Fonollosa de l’època moderna. Volia ser un escarni públic, però va acabar sent la reafirmació del nostre sentiment com a poble”, explica Hernández. Ell mateix va acabar imputat per un delicte de desobediència, tot i que finalment la seva causa va acabar arxivada.

6. Una de les festes més importants de Fonollosa són les Caramelles, on Eloi Hernàndez participa des que té ús de raó. “No m’imagino una Pasqua sense caramelles. És una festa on tothom se sent cridat”. A les caramelles de Fonollosa hi participen unes 80 persones de totes les edats. Hernàndez és des de fa uns anys el responsable d’una part de les cançons que s’hi canten.

7. No és casualitat que estigui tan implicat en les caramelles, i és que la seva tercera gran passió després de la política i el teatre és la música. L’escola de Fonollosa té la particularitat que els nens i nenes, a la classe de música, toquen algun instrument. Per aquest motiu, Eloi Hernàndez sap tocar el saxofon, el clarinet i l’acordió, “tot i que xampurrejo algun instrument més”.

8. Aquesta vocació teatral i musical el va portar, l’any 2010, a participar en el concurs de Tv3 ‘Buscant la trinca’, un programa que pretenia trobar la Trinca del segle XXI. Eloi Hernàndez va ser un dels finalistes, i per això alguns encara recorden la seva cara. “Fa poc, la dependenta d’una botiga de flors em va reconèixer per haver participat en el programa... i això que abans de concursar-hi jo era una persona més aviat tímida!”, explica. D’això ja fa dotze anys, i ell només en tenia vint-i-dos.

9. A la comarca, però, Eloi Hernàndez és reconegut per ser el “Lluquet”, el personatge central dels Pastorets. L’ha representat durant vint anys, i tot just aquest any serà la primera vegada que no ho fa. Els primers deu anys ho va fer a Fonollosa, el seu poble, i la resta a Calaf. “És un tret d’identitat de la meva persona, i m’agrada que la gent em conegui per això”.

10. Reconeix que no té gaire temps per la lectura, però sempre li ha agradat llegir obres de teatre. El seu llibre preferit, que també té la versió teatral, és ‘Pedra de tartera’, una obra catalana escrita per Maria Barbal l’any 1985. “La primera vegada que el vaig llegir em vaig enamorar. L’he rellegit moltes vegades”. A més, va fer el muntatge de l’obra i també l’ha interpretat com a actor.